Wintersport

prachtig gebergte

sfeervolle plaatsjes, mooie natuur en veel wintersportmogelijkheden

Het Zillertal

Het 32 km lange Zilleral is bij vele Nederlanders geliefd om zijn sfeervolle plaatsjes, mooie natuur en natuurlijk de wintersportmogelijkheden. De vallei is vernoemd naar gelijknamige rivier de Ziller die door het Zillertal van zuid naar noord loopt. Het gebied begint bij Fügen en eindigt in Hintertux.

De omgeving

Het Zillertal wordt omringd door een prachtig gebergte met pieken tot wel 3.000 meter hoogte en de indrukwekkende bergwereld van de o.a. de Tuxer Alpen, Zillertal-alpen en Kitzbüheler Alpen. De Hochfeiler (of Gran Pilastro) is met een hoogte van 3.510 meter de hoogste berg van de Zillertaler Alpen. De berg ligt op de hoofdkam van dit gebergte, op de grens tussen de Oostenrijkse deelstaat Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol.

Cultuur

Het Zillertal bestaat uit 25 gemeenten met een totale bevolking van ongeveer 33.500 inwoners en strekt zich uit over een oppervlakte van 1, 098 km². De vallei heeft zijn naam uit de Ziller rivier die door het Zillertal van Zuid naar Noord loopt. De Ziller scheidt ook de katholieke bisdommen van Innsbruck (voorheen Brixten) en Salzburg. Dit wordt weerspiegeld in de kleuren van de kerktorens; aan de linkerzijde van de Ziller torens is de kerk glans rood, en aan de rechterkant in het groen, als een teken van aansluiting met de aartsbisdom Salzburg. Schrijvers begonnen al met het beschrijven van het Zillertal als een regio aan het begin van de 19e eeuw. Het Zillertal dankt haar vroege landelijke erkenning aan hen. De belangstelling voor een kennismaking met deze indrukwekkende landschappen is voornamelijk door de schrijvers toegenomen in de steden. Steeds meer gasten kwamen naar de vallei en de eerste toeristische structuren werden gecreëerd. De bouw van de routes en berghutten in het midden van de 19e eeuw markeerde de geboorte van alpinisme als een massa sport. Het Zillertal was snel beschouwd als een van de toonaangevende bestemmingen voor alpinisme, en tegelijkertijd stond het bekend als een ontspannende zomer plaats.

Wintertoerisme

Wintertoerisme begon ongeveer 100 jaar geleden. Sleepliften zijn in 1949 opgericht in Lanersbach en Hintertux. De kabelbanen Penkenbahn en Gerlossteinbahn volgden in de jaren 1950.

Skigebied Zillertal

Het gebied Zillertal bestaat uit 5 losse skigebieden die samen ruim 450 km aan pistes hebben. De meest bekende zijn Zillertal Arena en Mayrhofen. Op de 3.250 meter hoge Hintertux kan het hele jaar door gesiekd worden. Alle skigebieden hebben dezelfde skipas. Bekijk ook de interactieve pistekaart.

Pistekaart Zillertal

Pistekaart Zillertal Arena - Gerlos, Königsleiten, Zell am Ziller Ontdek het skigebied
139 km piste totaal
33 km blauwe piste 27 %
99 km rode piste 71 %
7 km zwarte piste 5 %
Dal: 580 m - Top: 2505 m
11 gondels | 22 stoelliften | 18 sleepliften
958 km v.a. Utrecht | reistijd: 9:12 uur
Bekijk pistekaart Interactieve pistekaart

Plattegrond Zillertal

Zillertal ligt op 931 km rijden vanaf Utrecht en de reistijd bedraagt 9:42 uur. Zillertal ligt op een hoogte van 520 meter.